"Onbeperkt mengen van FSC en PEFC?
Keurhout biedt optimale vrijheid en een praktische CoC"

 

 

 

 

Zuid-Amerikaans areaal toegelaten tot KH-duurzaam systeem

Op verzoek van KH-deelnemer Stiho heeft het College van Deskundigen de CERTFOR certificaten getoetst voor het Chileense Arauco concern, de grootste naaldhout producent van Zuid-Amerika en van het zuidelijk halfrond. Het gaat hier om aanplanten van Bosques de Arauco S.A., Forestal Celco S.A. en Forestal Cholguán S.A., bij elkaar goed voor een areaal van 730.000 ha, en de gerelateerde verwerkingseenheden. De toetsing heeft een positief resultaat opgeleverd. Daarmee is het eerste Zuid-Amerikaanse areaal toegevoegd aan het KH-duurzaam systeem.

 

Het grootste deel van dit areaal betreft aanplanten van Pinus radiata welke beheerd worden met een omloop van 25 jaar. Uit deze bossen wordt hout voor plaatmaterialen, zaaghout, palen en papierpulp geleverd. Daarnaast is er een beperkt areaal met aanplanten van Eucalyptus voor pulpproductie. Ongeveer 26 % van het gebied betreft natuurlijk bos. Deze natuurlijke vegetatie wordt beschermd t.b.v. het behoud van biodiversiteit en de waterhuishouding. In dit bos wordt niet gekapt; het wordt ook niet omgezet in plantages.
Doordat de Chileense wet voorschrijft dat bos voor altijd bos moet blijven, is het bosareaal op lange termijn gegarandeerd.

 

 


De nu toegelaten gebieden en CoC-onderdelen leveren voornamelijk het Araucoply voor de Europese markt. Stiho neemt jaarlijks een zeer aanzienlijk volume plaatmateriaal af en zet dat op de markt onder de naam Radiplex. Het is echter ook mogelijk zaaghout uit deze gebieden te betrekken. Naar verwachting zal ook de toelating van het zagerij-complex tot KH-SFM geen problemen opleveren. Arauco is een zeer modern bedrijf dat beschikt over de meest geavanceerde infrastructuur. Haar milieubeheer systeem is gecertificeerd voor ISO-14001. De betreffende onderdelen van het Arauco concern bieden (direct en indirect) werkgelegenheid aan ongeveer 10.000 personen.
CERTFOR is het nationale certificeringsysteem van Chili. Het systeem is sinds 2002 operationeel en kent zowel toetsing voor bosbeheer als voor de handelsketen. Het systeem werkt met audits door onafhankelijke certificeerders (in dit geval QMI). Het CERTFOR systeem is sinds eind 2004 overigens erkend door PEFC.