"Onbeperkt mengen van FSC en PEFC?
Keurhout biedt optimale vrijheid en een praktische CoC"

 

 

 

 

Eerste OLB certificaten feitelijk toegelaten tot het Keurhout-Legaal systeem!

Per 25 januari 2011 heeft het College van Deskundigen (CvD) van Keurhout het OLB (Origine et Légalité des Bois) Systeem van Bureau Veritas Certification toegelaten tot het Keurhout-Legaal systeem. Bureau Veritas Certification is een in Frankrijk gevestigde en internationaal bekende Certificatie Instelling op het gebied van ondermeer bosbouw,. Het bedrijf past een gefaseerde benadering toe m.b.t. bossencertificering. Het bossencertificering programma omvat een serie verificatie diensten m.b.t  legaliteit en bosbeheer: verificatie van Legale Herkomst en Legale Compliantie (OLB) en Certificatie van Duurzaam Bosbeheer (FSC of PEFC).

In januari werd het OLB systeem in principe tot KH-Legaal toegelaten, nadat eind december 2010 een nieuwe OLB standaard was vastgesteld. Die standaard bevatte een aantal significante wijzigingen ten opzichte van de voorgaande versie. Ten gevolge hiervan werd besloten dat bestaande OLB-certificaten pas feitelijk tot KH-Legaal zouden worden toegelaten, nadat een audit tegen de nieuwe standaard met positief resultaat had plaatsgevonden.

Het OLB systeem werd operationeel in 2004. Momenteel omvat het ongeveer 2,1 miljoen ha bos, verspreid over 20 bosbeheercertificaten in 3 landen (Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gabon). Bovendien heeft Bureau Veritas Certification.meer dan 20 CoC certificaten uitgegeven.

De actuele KH-Legaal toelating van OLB certificaten betreft de eerste certificaten die in Kameroen tegen de voorwaarden van de nieuwe OLB standaard zijn geaudit. Het gaat om de bedrijven CEFAC, CUF, ALPI en Wijma en betreft zowel CoC certificaten als certificaten van een groep van 17 bosbeheereenheden (FMU’s) welke door deze bedrijven beheerd worden. Het totale areaal van de gecertificeerde concessies, welke per 30 juni 2011 zijn toegelaten, bedraagt ruim 1,21 miljoen ha.
Het bos omvat een diversiteit aan Afrikaanse houtsoorten.
 
Met de genoemde toelating stijgt het totaal areaal bos onder KH-Legaal tot ruim 16 miljoen ha.
Het aantal CoC certificaten is opgelopen tot 225.

Diverse andere bedrijven zullen de komende maanden geaudit worden en/of wachten op de uitgifte van een nieuw OLB certificaat. Deze bedrijven zullen op de Keurhout website vermeld worden zodra de relevante informatie ontvangen is van Bureau Veritas Certification.