"Onbeperkt mengen van FSC en PEFC?
Keurhout biedt optimale vrijheid en een praktische CoC"

 

 

 

 

CvD laat BVC’s OLB systeem toe tot Keurhout-Legaal!

Achtergrond
Per 25 januari 2011 heeft het College van Deskundigen (CvD) van Keurhout het OLB systeem van BVC tot het Keurhout-Legaal systeem toegelaten.Het OLB (Origine et Légalité des Bois) systeem betreft het legaliteit certificatie systeem van BVC (Bureau Veritas Certification), gevestigd in Frankrijk. Het systeem werd in 2004 ontwikkeld door Eurocertifor, dat in 2005 werd overgenomen door BVC. Het OLB systeem is sindsdien verder ontwikkeld. Het is tot nu toegepast in diverse Centraal- en West-Afrikaanse en Aziatische landen. Het OLB systeem is bedoeld om te certificeren dat hout legaal geproduceerd, verkregen en verkocht wordt door de gecertificeerde bos-/houtbedrijven. Het gecertificeerde hout wordt door certificeerder BVC gedurende de gehele handelsketen getraceerd op basis van een traditionele papieren CoC en jaarlijkse veld audits.


 


Toelating van OLB
Op verzoek van een groep Keurhout deelnemers werd in 2009 een validatie studie m.b.t. het OLB systeem gepland. Na vertraging t.g.v. een  interne systeem herziening door BVC, werd de beoordeling door het CvD in september 2009 gestart. Na diverse aanpassingen van het systeem kon het CvD in oktober 2009 tot een voorlopige positieve uitspraak komen, gebaseerd op een voorstel tot aanpassing van de OLB standaarden voor bosbeheer en CoC. Na een stakeholder consultatie van een maand, de daarop volgende aanpassing en officiële vaststelling van de nieuwe standaarden door BVC en ontvangst van de toezegging om enkele gerelateerde documenten aan te passen, nam het CvD het besluit om OLB toe te laten.

De toelating van OLB tot het Keurhout-Legaal systeem heeft een  geldigheid van 5 jaar en betreft alléén die OLB certificaten die afgegeven zijn op basis van de meest recente set OLB criteria en procedures (gedateerd op 10/12/2010). BVC controleert de bosconcessies en CoC bedrijven d.m.v. jaarlijkse audits. Alle gecertificeerde FMU’s en CoC’s zullen daarom binnen een jaar vernieuwd zijn. De feitelijke toelating van specifieke OLB gecertificeerde bedrijven tot KH-Legaal zal derhalve beetje bij beetje plaatsvinden (zodra een OLB-certificaat is vernieuw door BVC).
Tot nu toe beslaat het OLB systeem 2.1 miljoen ha bos, verdeeld over 20 bosconcessies in Kameroen, Gabon en de Centraal Afrikaanse Republiek. De CoC bevat momenteel 21 certificaten.
De toelating van OLB wordt met name van belang geacht voor het marktaanbod van legaal gecertificeerd Afrikaans hout. Met OLB zal het totale gecertificeerde areaal onder Keurhout-Legaal tot meer dan 14 miljoen ha oplopen; het totaal aantal toegelaten CoC houders zal toenemen tot meer dan 200 bedrijven. Het volume Keurhout-Legaal hout en het volume Keurhout-Duurzaam level 2 zal toenemen.

Toegelaten export bedrijven in producenten landen kunnen het on-product gebruik van het Keurhout-Legaal logo aanvragen, volgens de procedures zoals beschreven in de Keurhout Logo Use Guide.


Informatie over OLB en BVC
BVC is een internationale Certificatie Instelling (CI) met hoofdkantoor in Frankrijk. De Hout en Bosbouw Afdeling (WFD) van BVC-Frankrijk levert de systeembeheerder van het OLB systeem. BVC functioneert als CI en voorziet in een onafhankelijke Certificatie Manager en een onafhankelijk Certificatie Comité dat jaarlijks alle nieuw afgegeven certificaten beoordeeld. BVC is geaccrediteerd door COFRAC, de Franse Nationale Raad voor Accreditatie.